Kondenzacijski bojleri – ulaganje za veću uštedu energije! – Petrokov
Doručak s instalaterima 2020
Doručak s Instalaterima Osijek
15.09.2020.
PETROKOV TOTALNA RASPRODAJA
01.10.2020.
remeha kondenzacijski bojler

 

Zbog regulative koja je stupila na snagu u rujnu 2015. godine, a odnosi se na uređaje za grijanje, potrošačima se danas nude tzv. kondenzacijski, energetski visokoučinkoviti bojleri koji su zamijenili klasične bojlere kojih više i nema na tržištu, te je pitanje zamjene jednog uređaja drugim samo pitanje vremena.

Iako je učinkovitost i sigurnost kondenzacijskih bojlera daleko veća od atmosferskog bojlera, visoka cijena jedan je od glavnih razloga zašto se kupci i dalje rijetko odlučuju za njega. No, bez obzira na veće početno ulaganje, kondenzacijski uređaji predstavljaju isplativu investiciju.

U nastavku pročitajte više i saznajte zašto ulaganje u kondenzacijski bojler donosi veću uštedu energije i sigurnost.

 

Što su kondenzacijski bojleri?

Na ideji uštede energije i novca, nastali su razni izumi i metode, a jedan od njih je i kondenzacijski bojler. Prvi kondenzacijski bojler nastao je još 1981. godine u istraživačkim centrima tvrtke „Remeha“ u Nizozemskoj.

Kondenzacijski bojleri su uređaji za grijanje vode koji rade na plin ili ulje, a načelo funkcioniranja im se temelji na kondenzaciji vodene pare. Kod klasičnih bojlera nastaje neiskorištena toplina od ispušnih plinova koja se pušta u atmosferu dok kondenzacijski bojleri radi svog načina rada iskorištavaju vodenu paru koja izlazi s ispušnim plinovima i pretvaraju ju u dodatnu toplinu. Tim načinom, kondenzacijski bojleri su osigurali iskoristivost veću od 100%.

 

remeha kondenzacijski bojler

 

Kondenzacijski ili atmosferski bojler – koja je razlika?

Iako je funkcija svih vrsta bojlera u konačnici ista, postoje razlike u samom radu uređaja i njihovim mogućnostima.

Atmosferski bojler je uređaj koji zrak za izgaranje uzima iz prostora u kojemu je smješten, a dimni plinovi izlaze kroz dimnjak. Dotok zraka jedan je od temeljnih uvjeta za dobar rad atmosferskog bojlera. Možete ga prepoznati po metalnom dimnjaku koji je spojen na dimnjak objekta.

Kondenzacijski bojler se kao i klasični plinski bojler koristi izgaranjem plinova za zagrijavanje vode. Izgaranjem plina, nastaju vrući dimni plinovi koji griju vodu. Unutar tih dimnih plinova nalazi se i vodena para, ključna za priču o kondenzacijskim bojlerima. Oni skupljaju, to jest, kondenziraju vodenu paru, koja u sebi sadrži i toplinsku energiju.

 

Velika opasnost koju nosi atmosferski bojler

Iako su još uvijek dozvoljeni i dostupni u prodaji, poznato je da atmosferski bojleri sa sobom nose jednu veliku opasnost – mogućnost trovanja ugljičnim monoksidom. Za razliku od kondenzacijskih bojlera koji ne troše kisik iz prostora u kojem se nalaze, atmosferski bojleri rade upravo to jer kisik potreban za izgaranje vuku iz prostorije u kojoj se nalaze, a najgora stvar je opasnost od ugljičnog monoksida koji se u prostoriju može vratiti kada dođe do začepljenje dimnjaka ili samog bojlera.

 

Isplati li se uložiti?

Odgovor je jednostavan, isplati se! S obzirom da veliki dio računa kućanstava odlazi na grijanje, svaka ušteda se u konačnici osjeti. Kondenzacijski bojleri omogućuju do 30% veću iskoristivost, što dovodi do smanjenja potrošnje plina za 15%-20%. Iako  u startu izgleda kao skupa investicija, na zamjenu bojlera treba gledati kao dugoročno ulaganje koje će se svakim novim računom za plin isplatiti.

 

Prednosti i mane

Računajući na to da kondenzacijski bojleri omogućuju do 30% veću iskoristivost plina i u konačnici troše manje plina, oni su i ekološki prihvatljiviji, pouzdaniji i trajniji.
Dimni plinovi iz modernih kondenzacijskih bojlera izlaze iz dimnjaka s temperaturom nižom od 50°C u usporedbi sa starijim bojlerima čiji dimni plinovi izlaze u atmosferu s temperaturom višom od 200°C. To predstavlja da potencijalna problema, a to su gubitak energije i veća emisija dimnih plinova koji imaju poguban učinak za okoliš.

Zbog kondenzacijske tehnologije, bojleri imaju manje čađe i čestica tijekom izgaranja, a uz energiju koja se oslobađa izgaranjem, iskorištava se i toplina koja nastaje radi kondenzacije vodene pare.

Po pitanju pouzdanosti i trajnosti, tvrtka „Remeha“ svoje bojlere testira u kućanstvima i do dvije godine prije nego izađu na tržište te na taj način jamče nepogrešivost u izvedbi i sigurnost.

Međutim, pored svih prednosti, kondenzacijski bojleri su još uvijek rijedak izbor među kupcima zbog nedovoljne informiranosti i visoke cijene na tržištu. Veliki problem stvaraju i promjene dimnjaka kod kuća ili zgrada s više kućanstava spojenih na isti dimnjak jer svi moraju istovremeno promijeniti bojler.

 

Odlučili ste se za kupnju?

Prije kupnje kondenzacijskog bojlera, trebali bi se konzultirati s iskusnom i stručnom osobom kako bi napravili procjenu jesu li grijača tijela u objektu dovoljno dobra za takav sustav grijanja. S obzirom da kondenzacijski bojleri ispuštaju plin, potrebno je pozvati dimnjačara kako bi provjerio ispravnost i funkcionalnost dimnjaka.

Ako još niste sigurni koji bojler bi kupili, pogledajte našu ponudu Remeha kondenzacijskih bojlera na linku i izaberite najbolji za svoje potrebe.

 

 

kotlovi grijanje topla voda bojleri petrokov