Dizalice topline – ekološki osviješteno grijanje – Petrokov
uponor podno grijanje blog
Podno grijanje – za grijanje bez prašine i suhog zraka
27.10.2020.
Petrokov Instalater Anđeo – Pobjednici
11.01.2021.
atlantic dizalice topline

Što je to dizalica topline?

DIzalica topline je električni uređaj koji toplinu izvlači s jednog mjesta i prenosi tu istu toplinu na drugo mjesto. Dizalice topline ne koriste neku novu, inovativnu tehnologiju, nego se ta ista tehnologija koristi već godinama, u npr. hladnjacima i klima uređajima, samo što takvi uređaji rade u režimu hlađenja. Zahvaljujući visokoj energetskoj učinkovitosti spadaju u obnovljive izvore energije te u osiguravaju COP viši od 4. Pojednostavljeno, dizalica topline može za svaki kW utrošene električne energije predati 4 kW toplinske energije pa i više.

Kako radi dizalica topline?

Ranije smo spomenuli da dizalice topline rade na već postojećoj tehnologiji i principima pa tako možemo reći da one rade na obrnutom načelu od hladnjaka. Hladnjak u svom principu rada prenosi toplinu iz unutrašnjosti prema van, dok kod dizalice topline njena vanjska jedinica uzima toplinu izvana i prenosi ju unutra sve do temperature koja je potrebna za grijanje doma ili tople vode. Dizalica topline može izvući toplinu iz okolnog zraka čak i pri temperaturama ispod 0°C , a zahvaljujući modernim inverterskim kompresorima, režim rada proteže se do čak -28°C, čime je zajamčeno funkcioniranje sustava bez obzira na poziciju objekta i vanjsku temperaturu.

atlantic toplinske pumpe

Izvori topline za dizalice topline

Dizalice topline radi svog principa rada za grijanje koriste energiju koja se nalazi u okolišu. Tako dizalice topline energiju mogu crpiti iz tla, zraka i vode.  Možemo reći da je takav oblik energije uvijek dostupan, ali i „nepresušan“ izvor te je uz sve to ekološki prihvatljiv.

Prednosti i nedostatci dizalica topline

Kako ne postoji jedno univerzalno rješenje koje je pogodno za sva kućanstva i podneblja, to nas dovodi i do pitanja isplati li se uopće investicija u dizalice topline. Iz tog razloga Vam donosimo neke prednosti i nedostatke koji bi Vam mogli biti zanimljivi prilikom odabira načina grijanja.

Prednosti:

  • Korištenje prirodnih izvora energije (zrak, tlo, voda)
  • Bez štetnih emisija
  • Visoka učinkovitost – većina energije dolazi direktno iz prirode
  • Hlađenje ljeti
  • Niski troškovi održavanja s dugim vijekom trajanja
  • Niska razina buke

Nedostatci:

  • Viša početna ulaganja
  • Potreban je niskotemperaturni režim grijanja, što zahtijeva preinake u slučaju prelaska s visokotemperaturnog režima

vaillant toplinske pumpe

 

Petrokov u svojoj ponudi ima i Atlantic dizalice topline.

Alfea je linija višedijelnih toplinskih crpki zrak – voda, koje se sastoje od vanjske jedinice s inverterom povezane s unutarnjim hidrauličkim modulom putem priključka za rashladno sredstvo. Toplinske čestice usisane iz vanjskog zraka prolaze kroz te jedinice kako bi se osiguralo grijanje i, kod određenih modela, proizvodnja sanitarne tople vode.

Alfea Extensa – Višedijelna toplinska crpka zrak – voda za veću učinkovitost. Rješenje prosječne temperature za sve namjene

Alfea Extensa Duo – Višedijelna toplinska crpka zrak – voda za veću učinkovitost (grijanje + sanitarna topla voda). Rješenje prosječne temperature za sve namjene.

Alfea Excellia – Višedijelna toplinska crpka zrak – voda za veću učinkovitost. Rješenje visoke učinkovitosti za velike kuće i/ili hladnu klimu.

Alfea Excellia Duo – Višedijelna toplinska crpka zrak– voda za veću učinkovitost( grijanje+ sanitarna topla voda). Rješenje visoke učinkovitosti za velike kuće i/ili hladnu klimu.

Alfea Hybrid Duo Oil – Višedijelna toplinska crpka zrak– voda s u građenim uljnim gorionikom ( grijanje+ sanitarna topla voda). Rješenje hibridne toplinske crpke za renovacije.

Alfea Hybrid Duo Gas / Gas R – Višedijelna toplinska crpka zrak– voda s ugrađenim plinskim gorionikom( grijanje+  sanitarna topla voda). Rješenje hibridne toplinske crpke za renovacije.