Podno grijanje – za grijanje bez prašine i suhog zraka – Petrokov
bonitet company wall certifikat
Bonitetna Ocjena AA+ za 2020.
23.10.2020.
atlantic dizalice topline
Dizalice topline – ekološki osviješteno grijanje
09.11.2020.
bonitet company wall certifikat
Bonitetna Ocjena AA+ za 2020.
23.10.2020.
atlantic dizalice topline
Dizalice topline – ekološki osviješteno grijanje
09.11.2020.
uponor podno grijanje blog

Zamislite situaciju – rano zimsko jutro, ustajete iz kreveta, spuštate noge na pod i doživljavate temperaturni šok… Dalje ne morate ni zamišljati jer vrlo vjerojatno se s tim susrećete svakodnevno. Što ako iz te priče izbacimo ovaj temperaturni šok i hladnoću? To bi već bila bolja priča, a ona više i nije toliko teško ostvariva uz podno grijanje.

Što je podno grijanje?

Podno grijanje je sustav u kojem voda kruži po cijevima koje se ugrađuju u tlo. Na taj se način toplina prenosi na podnu konstrukciju pa cijeli pod djeluje kao jedno grijače tijelo,  pušta toplinu u prostor i grije zrak u prostoriji. Prednost podnog grijanja u usporedbi s nekim drugim sustavima je u samoj grijanoj plohi kojoj je zbog svoje veličine potrebna niža temperatura rada, što u konačnici dovodi do uštede energije. Podno grijanje ne donosi samo uštedu, već i komfor jer kod takvog grijanja nema cirkulacije prašine i suhog zraka.

uponor

Vrste podnog grijanja i gdje ga sve koristimo?

Podno grijanje najčešće se koristi u kupaonicama, ali možemo ga koristiti u bilo kojoj prostoriji s obzirom da nam takva vrsta grijanja ne zauzima prostor zbog svog načina ugradnje i izbacuje radijatore iz upotrebe.

Trenutno postoje dvije vrste sustava podnog grijanja: električni sustav i hidraulički sustav, koji rade s toplom vodom. Hidraulički sustavi također dolaze u dvije konstrukcije poznate kao suhi sustav i mokri sustav ugradnje, a razlika između ta dva sustava je u postavljanju cjevovoda.

Hidraulički sustav radi s toplom vodom koja se zagrijava na odgovarajuću temperaturu u centralnom izvoru te iz tog izvora odlazi u cijevi i širi se cijelom površinom . Električno podno grijanje kao izvor topline koristi struju koja se propušta kroz grijači kabel koji je montiran direktno u pod. Taj kabel može biti tanak i instaliran blizu površine ili malo deblji i montiran u samu glazuru poput cijevi za hidraulično podno grijanje. Velika prednost električnog podnog grijanja je bolji prijenos energije i jednostavnost korištenja, pogotovo u  prijelaznim razdobljima kada nije potrebno grijati sve prostorije.

 

Prednosti i nedostaci podnog grijanja

PREDNOSTI:

  • Ušteda prostora zbog cijevi unutar poda i izbacivanja radijatora
  • Bolje raspoređivanje topline
  • Nema cirkulacije prašine i suhog zraka
  • Manje potrebne energije za postizanje određene temperature
  • Samoregulacija nakon dosega određene temperature.

NEDOSTATCI:

  • Zagrijavanje traje nešto duže
  • Potrebna velika pažnja prilikom postavljanja i održavanja
  • Visoki troškovi investicije

uponor

 

RJEŠENJA ZA SVAKU INSTALACIJU PODNOG GRIJANJA

Uponor nudi rješenja za podno grijanje na bazi vode za nove objekte ili kod renovacije postojećih. Sustavi podnog grijanja čuvaju zdravlje. Nevidljiva instalacija čini nepotrebnim čišćenje iza radijatora ili vidljivih cijevi. Gotovo i ne podiže prašinu što ga čini savršenim sustavom grijanja za osobe s alergijama. Blago zračenje topline Uponor sustava grijanja zračenjem utječe izravno na tijelo bez da prije toga zagrijava zrak u prostoriji. Rezultat ovoga je ista razina komfora, ali sa sobnom temperaturom koja 2°C niža. Ovo je dobro za vaše zdravlje, zato što su topla stopala i hladna glava upravo ono što je potrebno ljudskom tijelu.

S podnim grijanjem, svaki kvadratni metar vašeg doma može biti iskorišten za zagrijavanje prostorija i stvara zdrave sobne klimatske uvjete. Moguće je koristiti različite izvore topline, ali najveća učinkovitost postiže se uz pomoć obnovljivih izbora energije. Korištenje podnog sustava grijanja donosi uštede energije i do 12% kao i operativnih troškova u usporedbi s uobičajenim sustavima grijanja.

Ključni dio podnog grijanja je integrirani sustav kontrole koji pruža najvišu razinu komfora. Zasebni bežični sobni upravljači koriste Uponor Auto Balance Technology (ABT) čija jedinstvena patentirana tehnologija predstavlja posljednju inovaciju podnog grijanja i hlađenja. To je novi način inteligentnog upravljanja temperaturom u zasebnim prostorijama uz pomoć moderne tehnologije koji ujedno i smanjuje potrošnju energije. S obzirom na to da svi sustavi podnog grijanja koriste nisku ulaznu temperaturu, potrošnja energije kod ovakvih sustava ionako je već niža nego kod ostalih rješenja.

 

U sklopu projekta “30 godina Petrokova”, Uponor sustave podnog grijanja moći ćete pronaći u ponudi Petrokova po promotivnim cijenama.

podno grijanje petrokov