Ventilokonvektori kao moderni sustavi grijanja i hlađenja – Petrokov
priprema-za-sezonu-grijanja-petrokov
Pripremite se za sezonu grijanja!
04.10.2020.
Službeno otvorenje poslovnice Zagreb Zapad
17.10.2020.

Što su to ventilokonvektori?

Ventilokonvektori su najmoderniji sustavi grijanja i hlađenja koji pružaju potpunu ugodnost. Upravo mogućnost svojevrsnog prebacivanja sustava s grijanje na hlađenje i suprotno čini ventilokonvektore vrlo popularnima u posljednje vrijeme. Uz to dodatna je pogodnost velik izbor različitih modela kako bi se vaš ventilokonvektor sustav najbolje prilagodio vašim potrebama.

Ventilokonvektori  se sastoje od izmjenjivača topline, ventilatora i filtra ugrađenih u jedno kućište. Izmjenjivač je pri tome izveden kao cijevni s lamelama (Cu-AI izmjenjivači) i unutar njega struji prijenosnik energije – voda. Ventilatorom se ostvaruje prisilno strujanje zraka iz prostorije preko izmjenjivačkih ploha, čime se zrak hladi ili grije, ovisno o tome struji li kroz izmjenjivač hladna ili topla voda. Osim za kućanstva, ovi sustavi grijanja, odnosno hlađenja, vrlo su učinkoviti i u većim poslovnim ili prostorima drugih namjena.

Cjevovodi su najčešće bakreni, ali se u posljednje vrijeme koriste i višeslojne cijevi s gotovim spojnim i prijelaznim elementima. Ventilo­konvektor se na cjevovod najčešće spaja fleksibilnim spojem, pri čemu se ugrađuju i ventili kako bi se omogućio popravak uređaja (tj. postoji mogućnost odvajanja uređaja bez ispuštanja vode i pražnjenja instalacije).

Sustav može biti dvocijevni ili četverocijevni. Kod dvocijevnog se sustava postavljaju dvije cijevi – polazni i povratni vod, čime se ostvaruje cirkulacija tople ili hladne vode u zatvorenom krugu. Instalacija tada služi za sezonski rad: kada je potrebno hlađenje kroz cjevovod struji hladna voda, a kada je potrebno grijanje – topla voda. Ventilokonvektori koji služe za rad u dvocijevnom sustavu imaju samo jedan izmjenjivač topline kroz koji struji hladna ili topla voda. Četverocijevni sustavi (il. 5.32) imaju četiri cijevi – dva polazna voda i dva povratna voda, tj. poseban par vodova za toplu i hladnu vodu. U takvom je sustavu po želji moguće hlađenje ili grijanje jer postoje dva izmjenjivača topline: jedan za toplu, a drugi za hladnu vodu. Takva instalacija i uređaji su, naravno, skuplji, ali pružaju potpunu ugodnost.

 

Riello ventilokonvektori

Inovativnost na području grijanja se očituje kod tvrtke Riello. Uz njihove ventilokonvektore učinak i udobnost su također na prvom mjestu. Osim toga, krasi ih lijepi dizajn u svega 13 cm širine. Imaju poseban sustav uštede energije do čak 60 posto.

Riello svoju ponudu usmjerava na integrirane sustave primjenjive u svakoj vrsti objekta uz pažnju prema okolišu. U tom smislu, model Helioterm Design Inverter koji brzo zagrijava i hladi svaki prostor, zadovoljava najviše standarde. Linija ima 5 modela koji dolaze u dvije boje, bijeloj i srebrnoj s displejem za namještanje različitih funkcija. Ventilokonvektori tvrtke Riello linija koristi istosmjerne inverterske motore bez četkica. Ovo tehnološko rješenje omogućava kontinuiranu promjenu protoka zraka od 0 do 100%, a time i kapaciteta grijanja ili hlađenja.

petrokov

Riellova snaga je rezultat sposobnosti tehnološkog inoviranja i iskustva stečenog tijekom 90 godišnje povijesti. Pouzdanost grupe stručnjaka i suradnika, koji svakodnevnim ozbiljnim radom, znanjem i kreativnošću daju svoj doprinos, je velika vrijednost.

kotlovi grijanje topla voda bojleri petrokov