Pripremite se za sezonu grijanja! – Petrokov
atlantic
Grijanje na struju – skupa opcija ili neopravdana reputacija?
01.10.2020.
Ventilokonvektori kao moderni sustavi grijanja i hlađenja
16.10.2020.
atlantic
Grijanje na struju – skupa opcija ili neopravdana reputacija?
01.10.2020.
Ventilokonvektori kao moderni sustavi grijanja i hlađenja
16.10.2020.
priprema-za-sezonu-grijanja-petrokov

Iako su radijatori još uvijek hladni, a ljeto izgleda kao da se neće brzo predati zimi, pripreme za sezonu grijanja kreću punom parom. Rujan će nam polako donijeti temperature zbog kojih ćemo početi ozbiljno razmišljati o nekoj toplijoj odjeći, ali i grijanju. Za sezonu grijanja uvijek je dobro pripremiti se ranije i tako izbjeći neugodnosti koje Vas mogu zateći u hladnim zimskim danima (vjerujte nam, želite to izbjeći pod svaku cijenu).  Kako se to ne bi baš Vama dogodilo, donosimo Vam par savjeta kako da se pripremite za sezonu grijanja.

1. Provjerite svoje radijatore

Ako još niste to učinili, sada je pravo vrijeme da provjerite svoje radijatore, dobro ih očistite i pripremite za grijanje. Radijatore prvo dobro očistite kako bi uklonili prašinu koja se skuplja na njima i zatvara protok topline (na radijatoru se skuplja najviše prašine). Prije samog puštanja u rad, radijatore bi trebalo i odzračiti posebnim ključem za odzračivanje i tako ispustiti zrak koji ometa njihov pravilan rad. Ne zaboravite, pravilnim održavanjem radijatora, povećat ćete učinkovitost grijanja Vašeg doma, a ujedno i smanjiti mjesečne račune!

priprema za sezonu grijanja petrokov radijatori

 

2. Ne zaboravite i na dimnjake 

Vrlo je važno da prije početka sezone grijanja odradite redovitu kontrolu i održavanje dimnjaka, a na to bi posebno trebali pripaziti oni koji imaju starije plinske uređaje, dimnjake i štednjake. Naravno, isto vrijedi i za one s novijim uređajima, ali sa starijim uređajima uvijek postoji veći rizik. U ovoj fazi, dimnjačar je Vaš najbolji prijatelj i nemojte ga izbjegavati. Trebate biti svjesni toga da izbjegavanjem dimnjačara i čišćenja dimnjaka riskirate stvaranje ugljičnog monoksida i požara što može dovesti do ozbiljnih posljedica. Nazovite dimnjačara kako bi na profesionalan način odradio čišćenje i obavio tehničku analizu dimnih plinova. Dočekajte zimu bezbrižno.

priprema-za-sezonu-grijanja-petrokov

 

3. Provjerite ispravnost bojlera i obavite servis

Većina ljudi će svoj bojler servisirati po potrebi, odnosno kada se desi neki kvar, a takav kvar će se zasigurno desiti za vrijeme sezone grijanja. To je ujedno i najgore vrijeme za servis, jer u hladnim danima, grijanje Vam je potrebnije nego ikada, a serviseri imaju toliko posla da izlazak na teren može potrajati. Redoviti pregled i servis bojlera jamči dugotrajniji, jeftiniji i sigurniji rad te bolju potrošnju energenata. Prašina, kamenac i sve što se taloži uzrokuje loše sagorijevanje, gubitak energije te u konačnici povećanu potrošnju. Provjerite tlak, razinu vode, očistite ga od prašine i kamenca, uložite u njega dovoljno brige, a on će Vam to vratiti.

priprema-za-sezonu-grijanja-petrokov-bojler

 

4. Provjerite ventile i termostate

Svaki stupanj u Vašem prostoru je vrlo bitan i nosi uštedu energije. Obratite pažnju na termostate i ventile na radijatorima. Ako su ventili neispravni onda nije moguće regulirati toplinu pa se ona tako nepotrebno troši. Ako je ventil zablokiran i neispravan treba ga zamijeniti jer tako neispravan može poremetiti termostate koji mogu dobivati krivi signal i tako trošiti puno više energije.

priprema-za-sezonu-grijanja-petrokov-remeha-termostat

 

5. Provjerite propusnost prozora i vrata

Snižavanjem vanjske temperature vrlo je vjerojatno da će hladan zrak ući u Vaš dom, pogotovo ako imate stare prozore i vrata. Tako gubimo učinak grijanja doma i energiju te se stvaraju veći troškovi. Provjerite svoje prozore i vrata i pronađite mjesta na kojima hladan zrak prolazi u Vaš dom. Te otvore zatvorite zaštitnom gumom kako bi spriječili prolazak hladnog zraka i uštedjeli energiju koja se nepotrebno gubi.

 

Sezona grijanja kuca na vrata, a kako bi Vam cijela sezona prošla bezbrižno, započnite s pripremom na vrijeme i uključite profesionalce i njihove savjete u svoje planove, a ako Vam nedostaje nešto ili smatrate da je vrijeme za zamjenu starih elemenata, sve potrebno možete pronaći u najbližem Petrokov salonu ili na našem webu.